Skip to content

מה זה חשיפה של תמונה?

היי חברים, אני רפאל סבן והיום אנחנו הולכים לדבר על חשיפה של תמונה. לא חשיפה במובן של כמה אנשים יראו אותה, אלה החשיפה של התמונה לאור. אולי זה לא בדיוק מובן לכם כרגע, אך עד סוף הפוסט אתם כבר תבינו הכל.

מה זה חשיפה של תמונה?

המושג ״חשיפה״ הוא הבסיס של הבסיס בעולם הצילום. אם אתם לא יודעים מה היא חשיפה של תמונה ואיך לכוון את החשיפה הזאת, זה יהיה בערך כמו לנסות לנסוע במכונית מבלי להתניע אותה.

אז מה זה? החשיפה של התמונה היא פשוט כמות האור שמגיע לחיישן המצלמה שלנו.

בגדול אם יש לכם יותר מידי אור, התמונה שלכם תהיה בחשיפת יתר. כשאל החיישן שלכם לא יגיע מספיק אור, התמונה תהיה בתת חשיפה. וכאשר החיישן מקבל בדיוק את הכמות האור שהוא צריך, החשיפה מאוזנת.

כדי שנוכל להבין איך לשלוט בחשיפה בתמונה שלנו, אנחנו קודם כל צריכים להבין איך המצלמה שלנו עובדת ומצלמת תמונות.

 

צמצם

בזמן הצילום, לפני שהאור מגיע אל החיישן הוא עובר קודם כל דרך העדשה. בפשטות, הצמצם הוא החור שדרכו נכנס האור כדי להגיע אל החיישן. ככל שאותו החור יהיה פתוח יותר כך יכנס יותר אור, וככל שהוא יהיה סגור יותר כך יכנס פחות אור. הצמצם הוא מרכיב מרכזי בקביעת חשיפת התמונה ולהבנת מה היא חשיפה בתמונה הצילום

חשוב לשים לב, שבמצלמה הצמצם מסומן בעזרת האות F. ככל המספר ליד האות יהיה נמוך יותר, כך הצמצם יותר פתוח יותר. ככל שהמספר יהיה גבוה יותר, כך יהיה הצמצם סגור יותר. אם הצמצם שלכם הוא f/1.8, יכנס יותר אור מאפשר אם הצמצם שלכם הוא f/20. זה אולי נשמע מוזר, אבל מתרגלים.

דוגמה לאיך שצמצם נראה

מהירות התריס

אחרי שהאור עובר דרך הצמצם של העדשה, הוא גם צריך לעבור דרך התריס של המצלמה. התריס הוא כמו וילון שמכסה את החיישן כדי שלא יכנס אליו אור. בכל פעם שאתם לוחצים קליק, הוא נפתח לזמן מוגדר ומיד לאחר מכן נסגר שוב.

רגישות ISO

אחרי כל הדרך הארוכה, האור יכול סוף סוף לגעת בחיישן המצלמה. אך גם לו יש רגישות מסוימת ומוגדרת לאור. הרגישות של חיישן המצלמה לאור, תשפיע על כל ההגדרות האחרות של המצלמה. כדי להסביר את זה, אביא את הדוגמה המפורסמת של הכוס והמים.

דמיינו כוס של מים. אם הכוס מלאה עד הסוף בדיוק, אז זה כמו חשיפה מאוזנת. אם היא לא מלאה עד הסוף זה כמו תת חשיפה. ואם יש יותר מידי מים, אז זה כמו חשיפת יתר. כשאנחנו ממלאים כוס, יש כמה דברים שמשפיעים על כמה מים שיכנסו לנו לכוס.

גודל פיית הברז – ככל שפיית הברז תהיה גדולה יותר, כך הכוס תתמלא יותר מהר, כי יותר מים יצאו. זה בדיוק כמו הצמצם של המצלמה. ככל שהוא יותר פתוח, ככה יהיה יותר אור.

זמן פתיחה – הזמן שבו אנחנו משאירים את הברז פתוח, הוא כמו זמן התריס. כלומר למשך כמה זמן נתן לאור לגעת בחיישן המצלמה.

גודל הכוס – האם זאת כוס גדולה או כוס קטנה. אתם תמלאו כוס קטנה יותר מהר ממה שתמלאו כוס גדולה.

אז זה אותו הדבר עם ISO. רגישות נמוכה לאור זה כמו כוס גדולה של מים, ייקח יותר זמן או יידרש לחץ מים יותר גדול כדי למלא אותה. ורגישות גבוהה היא כמו כוס קטנה של מים, תוך רגע הכוס תהיה מלאה.

אתם בוודאי שואלים את עצמכם למה יש את כל המרכיבים האלה שבגדול, עושים את אותו הדבר. יש סיבה וזמן לכל דבר, כי לכל ההגדרות הללו יש גם השפעות על איך שהתמונה תצא בסופו של דבר. בפוסטים הבאים, אעבור בהרחבה על כל מרכיבי החשיפה ואביא דוגמאות כדי להראות את ההשפעות של כל אחד מהמרכיבים. 

כותב על כל מיני דברים ולפעמים גם משדר.
Published inמדריכי צילום למתחיליםצילום כללי

11 Comments

  1. משה רוקח משה רוקח

    הסבר ממצה ועניני. מצוין לצלם מתחיל

    • רפאל סבן רפאל סבן

      תודה רבה.

    • רפאל סבן רפאל סבן

      תודה 🙂

  2. Gilakofman@gmail.com Gilakofman@gmail.com

    כל הכבוד. הסבר מצוין

    • רפאל סבן רפאל סבן

      תודה רבה 🙂

  3. נילי שוקרון נילי שוקרון

    יש לי מצלמה של קנון 600D עם עדשה 18-55MM. אני מחפשת מישהו שייעץ לי איזה עדשה עלי לקנות, לדוגמא: במשחק כדורגל אני רוצה לצלם את המגרש עם השחקנים ויהיה ניתן לזהות אותם ולא לראות תמונה עם מגרש וכמה דמויות שבקושי רואים שלא לדבר על לזהות את הדמויות. אני לא מעוניינת להוציא סכומים גבוהים כי הצילום הוא אפילו לא תחביב אצלנו במשפחה, הצילום הוא רק תמונות למזכרת.

    • רפאל סבן רפאל סבן

      היי,
      יש לך 3 אפשרויות כדי לצלם את השחקנים מקרוב.
      האפשרות הראשונה – להתקרב. בדרך כלל צלמי כדורגל נמצאים כמעט על המגרש כדי להצליח להתקרב כמה שיותר לשחקן.
      האפשרות השנייה – לרכוש עדשה עם טווח יותר גדול. אלו בדרך כלל יעלו לך לא מעט כסף.
      האפשרות השלישי – לרכוש מצלמת SLR שאיתה את לא יכולה להחליף עדשות. בדרך כלל הם זולות ויש להם זום מאוד מאוד גדול.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *